فروشگاه

« نقد و نظر بر یک شروع تحول آفرین »
نخستین کنگره ملّی نوحه و نغمه های عاشورایی
طلیعه سخن: « تحول آفرینی در گام نخستین»
نخستین کنگره ملی نوحه و نغمههای عاشورایی، در حالی برگزار میشود که رصد ابعاد متنوع آن، گویای طلیعه ای تحول آفرین و امیدبخش در نوع نگاه به تولیدات مرتبط با هیات و تشویق طیفهای مختلف به خلق آثار در این عرصه است. اگرچه اصلی ترین، ماندگارترین و موثرترین تولیدی که در هیات صورت می پذیرد، « نوحه» است که در اجرای ذاکرین آل الله(علیهم السلام) تجلی پیدا میکند، اما آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته است، «پشتوانه عظیم پژوهشی، علمی، مهارتی و تجربی» است که سهم بسزایی در مانایی و اثربخشی عظیم نوحه ها دارند. از این منظر، این رویداد هنری – فرهنگی ملی، در اولین تجربه خویش، نه تنها پذیرای تعداد بسیار زیادی از «نوحه» ها، آن هم با زبان و گویشهای مختلف و در محورهای محتوایی متنوع است، بلکه بخش ویژه ای را به همان پشتوانه گران سنگ اختصاص داده است و در یک فراخوان عمومی، از اهالی علم و هنر و همه علاقه¬مندان این عرصه دعوت نموده است تا تحلیل و بررسیهای عالمانه خویش را با رویکردهای گوناگون ادبی، موسیقایی، جامعهشناسانه، مردم شناسانه، روانشناسانه، تربیتی و... نسبت به نوحه و نوحهسرایی به دبیرخانه کنگره ارسال کنند. با اینکه آثار علمی خوبی دریافت شد، اما هنوز جای خالی بسیاری از پژوهشها در این عرصه حس می شود که همت محافل علمی و محققان را میطلبد تا در این میدان وسیع و موثر قدم گذارند و برای ثبت روش¬مند پیشینه¬ی سترگ نوحه سرایی و حل مسائل جدید و تبیین مقتضیات روز مجاهدت علمی خویش را به عرصه بیاورند.
«طرحی برای پیشرفت»
هر رویدادی، در تجربه نخستین خویش، با همه مزیتها و آثار ارزشمندی که برجای میگذارد، مستلزم طراحی و برنامهریزی های آینده است که این مهم از لوازم عقلانی و غیرقابل اجتناب مدیریت یک رویداد محسوب می شود.
در جهت کمک به طراحان و مدیران کنگره ملی نوحه شماری از مهمترین پیشنهادات، در قالب یک طرح، به ایجاز و اختصار، در دو قسمت «راهبردی» و «عملیاتی(نقشه راه)»، ارائه می شود؛ البته این یادداشت فقط ناظر به « فرایند جمع آوری تا گزینش نهایی» بخشی است که « انتخاب نوحه سرایان برگزیده» نامیده شده است. امید آنکه این اقدام، مورد رضایت خداوند متعال و موثر در این حرکت باشکوه باشد و همه بزرگوارانی که خیلی بهتر و دقیق تر میتوانند بنگارند، به ارتقاء و پیشرفت و اثربخشی بیشتر چنین رویدادی کمک کنند.
۱) منظومه راهبردی
۱.۱. ضرورت تقویت «راهبرد جریان ساز»
تعیین راهبرد در هر رویداد، اصلی ترین عاملی است که نقطه عزیمت، مقصد و مسیر نیل به آن را مشخص میکند که تعیین اشتباه آن خطر بزرگی است که در کمین چنین رخدادهای فرهنگی هنری نشسته است تا قلب ها و ذهن ها را متوجه جهت و قبله دیگری کند.
یکی از مهمترین اقداماتی که انتظار می رود در کنگره بعدی نوحه ظهور بیشتری پیدا کند، تحقق یک« راهبرد وحدت بخش و جریان ساز» است به طوری¬ که مقصود نهایی و ساز و کار رسیدن به آن، به طور شفاف و دقیق، مشخص و تعریف شده باشد. از این رو، به نظر میرسد ملاحظات تکنیکی نباید غلبه پیدا کند، به این معنا که ارزیابیها صرفا براساس زیبایی شناسی ملودیها، اشعار و نهایتا برخی مضمون پردازیها صورت نگیرد.
از این رو، باتوجه به نقش الگویی چنین رخدادهای بزرگ فرهنگی مذهبی، بویژه برای آنان که دسترسی های کمتری به منابع اصلی دارند و تحت تاثیر فعالیت های مشهور و پربازدید این عرصه قرار می گیرند، این حساسیت از ضریب بیشتری برخوردار است. بنابراین، اگر در طراحی چنین رویدادهایی، استحکام راهبردی و نظری و چشم اندازِ جریان ساز لازم برای اثربخش تر نمودن هیات های مذهبی و رشد نوحه سرا و آثار آنان ظهور عملیاتی داشته باشد، نه تنها مزیت ها و هدف گذاری های مثبت آن به حاشیه رانده نمی شود، بلکه می تواند برخی مسائل مستحدثه را پاسخ دهد و از ظهور برخی از گسل های آسیب زا در عرصه هیات مانند «رقابت های نازل و دور از غایت هیات» و «تشدید انگیزه های تولید برپایه زودتر و بیشتر دیده شدن» جلوگیری نماید.
۱.۲. مهمترین مولفه های راهبردی
در ارتباط با مساله ای که اشاره شد، فهرستی از مولفههای پیشنهادی، که بسان قطعاتی در کنار یکدیگر، می توانند پازل راهبردی چنین رویدادی را شکل دهند تا نهایتا تصویری زیبا، موثر و ماندگار از آن برجای ماند، به صورت زیر تقدیم میشود، هرچند می توان بر این موارد افزود و هر یک را از حیث نظری و مصداقی بسط داد.
ضرورت ارائه «پیشنهاده» توسط نوحه سرا
نگارش یک پیشنهاده(پروپوزال) توسط نوحه سرا که شناسنامه ای از آثار خویش ارائه دهد، مانند: اهداف، ایده ها و مضامین نو، سابقه نغمات و شیوه ساخت آنان و...
تعیین معیار تقدیر براساس اثرمحوری نه شخص محوری
معرفی افراد به عنوان نوحه سرای برتر، با اشکالاتی همراه است و در عین حال، توجه به آثار به جای شخص مزیتهای فراوانی دارد که به برخی ابعاد و ملاحظات آن اشاره می شود:
• عدم جامعیت هنری نوحه سرا: یک نوحه سرا، ممکن است بخشی از آثار او، آن هم در برخی مولفه ها مزیت داشته باشد ولی در عین حال نقدهای جدی و بنیادین به قسمت های دیگر کارهای او وارد باشد. از این رو، تقدیر از یک شخص، آن هم در یک عنوان کلی، به معنای الگو قرار دادن او در مجموعه ای ترکیبی از یک هنری به نام نوحه سرایی است، در حالی که او چنین جامعیتی را، حداقل از جهت هنری، ندارد.
حال اگر، نوحه سرایی، در میزان علم، تجربه و خط مشی فکری و عملی او شبهاتی وارد باشد، این آسیب ها در ساحتی که منزه و مطهر است، بسیار بیشتر خواهد بود. چه بسا، برخی معتقد باشند، زمانی یک فرد نقش الگویی پیدا کند که فراز و نشیب های دنیا را چشیده ولی همچنان ثابت قدم و استوار در مسیر اهل بیت(ع) قدم بر می دارد.
• ضرورت نگاه هنری و تخصصی به نوحه: نقش الگو بخشی تقدیر از یک اثر هنری به جامعه، ایجاب می کند که از زاویه تخصصی نتایج ارزیابی خود را ارائه دهد. یک اثر نوحه، ترکیبی از چند هنر است، که ارکان اصلی آن عبارتند از : شعر و ملودی، که هر کدام اجزاء مختلفی دارند. وقتی در چنین رویدادی، از یک اثر، با ذکر دقیق ارکان آن و علت تقدیر می شود، مثلا دارا بودن زبان قوی، نغمه سرایی صحیح و نوآورانه، زاویه نگاه جدید، هدفمندی و اثربخشی خاص، احیاء تراث و ... ، با این اقدام، نه تنها عموم جامعه را از ارزش بالا و پیچیدگیهای هنری نوحه مطلع مینماید و جای خود را در هنر کشور پیدا میکند، بلکه علاقه مندان و فعالان این عرصه را به یادگیری و تخصص در این حوزه ترغیب می نماید.
• توجه نوحه سرا به ضعف ها و قوت ها: تقدیر اثرمحور، به سازندگان آثار برگزیده و سایرین، ضعف ها و قوت هایشان را نشان میدهد و یادآور می شود که راه زیادی تا رشد مطلوب پیش روی شماست.
• قرارگرفتن نقش الگودهی در مسیر اصلی خود: وقتی از یک اثر، بویژه با دلایل اصلی آن، تقدیر میشود، نقش الگو دهی، در مسیر اصلی خود جریان پیدا میکند، یعنی آن چیزی تقدیر میشود که شایسته بسط و تعمیم بیشتر است و جامعه مداحی ما به چنین نمونه هایی نیاز دارد.
اهمیت هدفمندی نوحه ها
شاخص جهت گیری نوحه ها باتوجه به فلسفه قیام امام حسین، آن¬هم در این برهه حساس تاریخی.
توجه به جنبه های عقلانی، معرفتی و تعالی بخشی در مضمون پردازی ها
حفظ اصالت و چارچوب های هیات (اشعار و نغمات(ملودی و ریتم))
احیاء میراث مرثیه(اشعار و نغمات)
ضرورت تولید ارزش افزوده با توجه ویژه به وزانت شعر فارسی و نغمات اصیل ایرانی
به نظر میرسد، اگر نظیر این محورها، مورد توجه قرار نگیرد، ممکن است نه تنها چنین «فرصت های سرنوشت ساز برای جریان سازی» از دست بروند، بلکه بحران های دور از ذهن، بسان صاعقه هایی بر آسمان تولید آثار هیاتی سایه افکنند. به این معنا که افراد برای رقابت در عرصه دیده شدن و پسندیده شدن، با تقلید از آثار برگزیده شده و مشهوری که مولفه های راهبردی در آنها کمرنگ است، بجای توجه جدی به یادگیری علمی و فنی هنر نوحه سرایی، مراجعه به تجربه های اصیل و موثر و ماندگار در طول سده گذشته و تلاش مجاهدانه در این عرصه، گرفتار پدیده های نوظهوری می شوند که بدون دقت نظر در ابعاد مثبت و منفی آنها، وارد حوزه نوحه سرایی و مداحی شده اند. به عنوان مثال، توجه ناکافی به رشد معرفتی و عقلانی مخاطب، استفاده زیاد از اشعار عامیانه، محاوره و سطحی و عدم توجه به پیشینه وزین شعر فارسی، بکارگیری نادرست ملودی ها و ریتم ها، تقلید از الگوهای نامناسب، روی آوردن به هیجانات خلاف شأن هیات و ... . متاسفانه در سالهای اخیر که این نمونه کارها اوج گرفته اند، نه تنها در مرکز، بلکه به تعبیت از آن، در نقاط مختلف کشور نیز این موج راه افتاده است و مسیر حرکت هیات ها را تحت تاثیر خود قرار داده است.
۲) تدوین طرح عملیاتی و نقشه راه
براساس اهداف و رویکردهای راهبردی که در بخش اول تنظیم می شوند، منطق و ساز و کارهای اجرایی، متناسب با آن صورت می گیرد که از اهمیت بسیار بالایی هم برخوردار است، زیرا بهترین چشم اندازها، بدون طرحی مدون، دقیق، سالم و قابل اجرا، نتیجه ای جز شکست ندارند. این کنگره، تلاش های فراوانی در این زمینه نیز داشته است، ضمن تقدیر فراوان پیشنهاد می شود برای کنگره های بعدی مولفه های زیر در فرایند گزینش آثار به کار گرفته شود.
بنابراین، باتوجه به ملاحظات راهبردی، مهمترین محورهایی که به نظر میرسد برای آنها، شیوه نامه ای تدوین شود تا قطار جریان سازی کنگره را از مبدا به درستی حرکت دهد، مسیر را به درستی ترسیم نماید و جهت حرکت را تا رسیدن به مقصدنهایی حفظ کند، به صورت زیر پیشنهاد می شود:
۲.۱. طراحی شیوه های متنوع گردآوری آثار
یکی از امتیازات یک رویداد هنری، که در مقام معرفی آثار برتر است، جامعیت آن در کشف و معرفی استعدادها می باشد. از این رو، مطلوب است که به ارسال آثار توسط سازنده نوحه اکتفا نشود و روش های دیگری را برای رصد و جمع آوری دقیق طراحی و اجرا نمایند، مخصوصا برای آنانکه شناخته شده نیستند یا به جهت عدم اجرا توسط مداح معروف یا رسانهای نشدن، خود را در این سطح تصور نمیکنند یا به هر دلیل وارد این میدان عظیم نشده اند. از این رو، سه روش عمده در این قسمت عبارتند از:
• فراخوان عمومی و ارسال آثار توسط اشخاص که در این کنگره اجرا شد.
• رصد و دریافت آثار توسط تیم اجرایی کنگره
• ارتباط با متولیان و مراکز فعال در عرصه هنر مداحی و هیات در سراسر کشور برای معرفی آثار شاخص
۱.۱. طیف بندی نوحه ها در مقام ارزیابی
باتوجه به تنوع موضوعات، جهت گیری ها و عرصه های نوحه سرایی، که از آغاز هم اینگونه بوده است و متاثر از تفکر انقلاب اسلامی، شدت و دامنه¬ی وسیع تری نیز به خود گرفته است، از مواردی که پیش از داوری ضروری به نظر میرسد، تقسیم بندی آثار در طیف های متعدد است که ارزشیابی آنان نیز متفاوت می شود؛ مثلا نوحه ای از درد و مصیبت روایت میکند، دیگری مدح و حماسه است یا اثری با ضرب زمینه است و دیگری با ضرب شور، یا برخی آثار جهت گیری سیاسی – اجتماعی یا تمدنی دارند و... . در این راستا برخی از محورهای پیشنهادی را می توان به صورت زیر فهرست نمود که می توان برآن افزود و برای هرکدام نیز شاخص هایی تعیین نمود.
• از حیث ضرب(نوحه، زمینه، واحد، شور)
• از حیث مضمون(عاطفی، حماسی، مصیبت...)
• از حیث عرصه و جهت گیری خاص (تمدنی، سیاسی – اجتماعی، مسائل روز، ایثار و شهادت، بین المللی)
۲.۲. تدوین شیوه نامه راهبردی- تکنیکی ارزشیابی آثار
یکی از اصول مهم ارزیابی آثار، تدوین شاخص های ارزیابی است، به طوری¬که در نسبت با داوران، نوعی وحدت رویه در گزینش ها ایجاد کند و هم اگر قرار شد در معرض شرکت کنندگان یا مخاطبین قرار گیرد، سطح قابل توجهی از اقناع سازی در کیفیت و نتایج ارزشیابی را به همراه داشته باشد.
از جمله مسائلی که در فرایند بررسی آثار این کنگره، انتظار می رود در آینده مورد عنایت قرار گیرد توجه بیشتری به آن شود، تدوین شیوه نامه سنجش و ارزیابی نوحه ها برای ایجاد وحدت رویه در «زیبایی شناسی» است.
در این شیوه نامه، مطلوب است، ابتدا دو قسمت اساسی برای تدوین شاخص ها و ارزشیابی طراحی شود:
ارزشیابی راهبردی: این بخش براساس مولفه های راهبردی تنظیم می شود.
ارزشیابی تکنیکی: این بخش براساس شاخص های تخصصی در ارکان نوحه تنظیم می شود.
نکته حائز اهمیت در این دو قسمت، نقش شرط لازم بودن ارزشیابی راهبردی و شرط کافی بودن قسمت ارزشیابی تکنیکی است. یعنی در صورتی داوری تکنیکی روی اثری جریان پیدا می کند که از شاخص های راهبردی برخوردار باشد و در این مرحله قابل قبول ارزیابی شود.
در هر یک از این قسمت های دوگانه، ضوابط و شاخص هایی از زوایای مختلف و با جزییات ضروری، توسط کارشناسان متخصص و مجرب، در محورهایی نظیر شعر، ملودی، ریتم، مضمون، شرایط سنی نوحه سرایان، مخاطب سنی آثار و... تدوین شوند، در اختیار داوران قرار بگیرند و معیار ارزشمندی ها و برتری ها طبق آن سنجیده و جمع بندی شود.
لازم به ذکر است که در چنین رویدادی که تعداد بسیار بالایی اثر گردآوری می شود، مراحل مختلفی برای گزینش آثار طراحی می شود، که دقت در تدوین شیوه نامه سنجش و ارزیابی و بکارگیری آن در تمام مراحل بسیار ضروری است.
۲.۳. وحدت رویه در نوع کیفیت آثار ارسالی
وجود وحدت رویه در صوت ها یا فیلم های گردآوری شده بسیار مهم است، زیرا یک صوتی ممکن است توسط مداحی در استودیو اجرا شده باشد یا با انواع اقدامات دیجیتالی زیباسازی ویژه ای روی آن صورت گرفته باشد، که طبق بخش نخست، خارج از چارچوب راهبردی کنگره هم هست، ولی صوت دیگر با کیفیت پایین یا صدای معمولی ضبط شده باشد. اگرچه وجود داورانی متخصص و مجرب و شیوه نامه ای علمی و دقیق، می تواند اثر این تفاوت ها را کم کند، با این وجود، ضرورت تعیین الگوهایی مشخص، با تاکید بر اجرا در هیات، برای رعایت عدالت ضروری است.
۲.۴. تعیین شاخص های انتخاب داوران در بخش نوحه
یکی از متداول ترین معیارهای انتخاب داوران در چنین محافلی، شناخته شده بودن به عنوان مداح، شاعر و نوحه سرا می باشد که هم صاحب علم و تجربه اند و معروفیت آنان، اعتبار و اعتمادآفرینی خاصی به این رویداد و نتایج آن می بخشد. اگرچه این شاخص مزیت هایی دارد، اما باید با توجه به چشم انداز راهبردی، طیف بندی آثار و شیوه نامه ارزشیابی، از اساتید و کارشناسان شعر و موسیقی دیگری نیز، که می توانند اهداف مورد نظر را باتوجه به جنبه های علمی و تخصصی آن محقق سازند، استفاده نمود.
تقدیر از این شروع تحول آفرین
از آنجا که به عنوان یکی از اعضاء هیات داوران، از نزدیک شاهد زحمات عزیزان بودم، بر خود فرض میدانم از همه دست اندرکاران این رویداد بزرگ فرهنگی خصوصا دبیر ارجمند کنگره، جناب آقای مهدی زنگنه که خود پژوهشگر، مستندساز، شاعر و نغمه پردازی مجرب محسوب می شود، تشکر و قدردانی نمایم.
با توجه به افزایش روزافزون اثرات نوحه و اهمیت نوحه سرایی در جامعه امروز، این اقدام فرهنگی از ضروریات به شمار می رفت. امید است در گام های بعدی، این حرکت مبارک، بالنده تر شده، اشکالات احتمالی آن کمتر و کمتر شود و نقش بسزایی در تحولات نوحه سرایی ایفا نماید.
میثم مطیعی
داور نخستین کنگره ملی نوحه در بخش پایان نامه ها و مقالات / تهران - شهریور ۱۴۰۲

دکتر میثم مطیعی با اثری جدید در باب سیره اهل بیت در مواجهه با اهانت کنندگان در نمایشگاه کتاب امسال شرکت کرده است.
نمایشگاه کتاب تهران هر ساله شاهد انتشار کتابها و آثار پژوهشی جدید مؤلفان و محققان کشور در زمینههای مختلف علمی و دینی است.
درنمایشگاه کتاب امسال، دکتر میثم مطیعی عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیهالسلام با کتابی پژوهشی که به سیرهی معصومان علیهم السلام در مواجهه با اهانتکنندگان میپردازد، شرکت کرده است.
این کتاب با عنوان (آموزههای معصومان در مواجهه با اهانت) در قطع وزیری و در ۵۸۰ صفحه به چاپ رسیده و روانه بازار نشر شده است.
در طول تاریخ همواره دشمنان دین از ابزار اهانت به مقدسات و اهانت به انبیاء و اولیاء الهی و امامان معصوم به عنوان یک شیوهی تبلیغاتی برای ضربهی به دین استفاده میکردهاند. در برابر این شیوهی دشمنان، اولیاء الهی و معصومان راهکارهایی را برای مواجهه با انواع اهانت کنندگان به کار گرفتهاند.
در دوران معاصر نیز، بهواسطه تغییراتی که در عرصه رسانههای گروهی صورت گرفته است و بهواسطه توان تبلیغی جریانهای مخالف دین، مسئله اهانت به معصومان، با شدت بیشتر و در گونههای متنوع، اعم از مکتوب، فیلم، کاریکاتور و … مطرحشده است؛
در اغتشاشات ماههای اخیر در ایران نیز بارها شاهد اهانت به مقدسات، قرآن کریم و ائمه هدی بودیم.
همین امر باعث شده که بسیاری از دینمداران در مواجهه با اهانت به انبیاء و اولیای الهی به دنبال راهکار و الگویی برای عمل خویش باشند. پژوهش حاضر تلاش خواهد کرد که این خلأ، راهکار و الگو را پوشش دهد.
در برابر این اهانتها همواره مومنان، متدینان و دلسوزان دین با این سوال مواجه هستند که بهترین راه برای مواجهه با اهانتکنندگان کدام است؟
میثم مطیعی در این اثر پژوهشی، در فصول مختلف به پژوهشهایی گسترده دست زده است. در بخشی به آموزههای قرآنی و گزارشات قرآن کریم در باب اهانت به انبیاء سابق توسط کافران، و پاسخی که انبیاء به آن اهانتها دادهاند پرداخته، و بر این اساس آموزههای قرآن در مواجهه با اهانت کنندگان را استخراج کرده است.
در بخشی دیگر از این کتاب سیره اهلبیت و احادیث معصومان در باب مواجهه با اهانت کنندگان مورد بررسی تفصیلی قرار گرفته، و در نهایت نویسنده تلاش کرده است تا به یک مدل جامع در دسته بندی انواع اهانت کنندگان و شناسایی بهترین راه مواجهه با هر گروه از آنها دست یابد.
بررسیهای لغوی، فرهنگی و تاریخی و ... از جمله بخشهای دیگر این اثر تحقیقی است که حاصل تلاش چند سالهی محقق در شکلدهی، تکمیل و بازنویسی آن است.
بر این اساس دانشپژوهانی که خواستار آشنایی با آموزهای دینی در نحوهی برخورد و مواجههی با اهانتکنندگان به معصومان هستند، میتوانند در این کتاب پاسخ بسیاری از سؤالهای خود را بیابند و با آموزههای قرآن و عترت در مواجهه با اهانتکنندگان آشنا شوند.
با توجه به اینکه دو کتاب دیگر دکتر میثم مطیعی با نامهای 《پژوهشی پیرامون علم رجال》 و 《پایه های علم رجال》 پیش از این توسط انتشارات دانشگاه امام صادق علیهالسلام منتشر شده است، علاقهمندان میتوانند این کتابها را به همراه کتاب اهانت که به تازگی منتشر شده، در سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از غرفه دانشگاه امام صادق علیهالسلام تهیه کنند.
غرفه انتشارات دانشگاه امام صادق در مصلی تهران، شبستان اصلی (ناشران عمومی)، راهروی ۸، غرفه ۲ واقع شده است.
مخاطبین محترم، برای تهیه کتاب میتوانند به صورت مجازی از طریق سایت انتشارات دانشگاه به آدرس https://press.isu.ac.ir اقدام فرمایند.
رونمایی و جشن امضای این کتاب جمعه ۲۹ اردیبهشت ساعت ۱۷ تا ۱۹ با حضور میثم مطيعی در نمایشگاه کتاب برگزار خواهد شد.

نظر به فعالیت اکانت های جعلی و انتساب نقل قول های کذب که منجر به تشویش افکار عمومی می شد، صفحه رسمی حاج میثم مطیعی در توییتر به نشانی twitter.com/meysammotiee۱ راه اندازی گردید.
علاقهمندان به حاج میثم مطیعی میتوانند مطالب و موضعگیریهای رسمی ایشان را در توییتر دنبال کنند.

انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) که از مهمترین ناشرین دانشگاهی کشور محسوب میشود و کتب درسی حوزه علوم انسانی را به بازار کتاب عرضه میکند، در یکی از آخرین محصولات علمی خود کتاب «پایههای علم رجال» را منتشر کرده است.
انتشارات سمت خاطرنشان کرده است: این کتاب بهعنوان منبع اصلی درس (علم رجال) به ارزش ۲ واحد تدوینشده است. علاوه بر این کتاب حاضر برای دانشجویان مقطع دکتری، طلاب حوزههای علمیه و علاقهمندان علوم حدیثی منبعی مفید و قابل استفاده است.
ترجمه و تحقیق این کتاب از سوی دکتر میثم مطیعی و دکتر سید مجتبی عزیزی از سال ۱۳۹۴ با مجوز رسمی «لجنة مؤلفات سماحة الشیخ عبدالهادی الفضلی» که مسئولیت حفظ و نشر آثار این عالم برجسته را بر عهده دارد آغاز گشته که در پاییز ۹۷ به مرحله نهایی و چاپ رسیده است.
این کتاب محصول مشترک انتشارات سمت و انتشارات دانشگاه امام صادق علیهالسلام است که با توجه به نبود منبع درسی برای درس علم رجال در دانشگاههای کشور، میتواند خلأ موجود در این زمینه را برطرف نماید.
شایان ذکر است علامه شیخ عبدالهادی فضلی (۱۳۵۴ ق -۱۴۳۳ ق) از عالمان برجسته علوم مختلف اسلامی در دوران معاصر بود که در کنار پژوهشهای برجسته در علوم اسلامی، بیش از ۴۰ سال از عمر گرانبهای خویش را به تدوین کتابهای درسی برای علوم اسلامی اختصاص داد. نظم در نگارش، توجه به اهداف آموزشی، سادهنویسی در عین بیان متقن و دقیق، تتبع فراوان و تخصص در پژوهش، تبحر در علوم اسلامی مختلف، توجه به جنبههای تاریخی هر علم در آموزش آن و نوآوریهایی بسیار مفید که به زبان ساده بیان شده، نوشتههای علامه فضلی را برجسته کرده است. این نگاشتهها در دانشگاههای برجستهٔ عربزبان دنیا بهعنوان متن درسی مبنای آموزش قرارگرفته است. متن حاضر حاصل تلاش ایشان در طراحی درس رجال برای کسانی است که در ابتدای راه آشنایی با این علم ارزشمند قرار دارند. در ترجمه کوشش شده است که بر محاسن این اثر آموزشی افزوده گردد.
همچنین باید افزود که در ترجمه این کتاب، بازنگریهای ویراست دوم نویسنده موردتوجه قرارگرفته و مترجمان کوشیدهاند که متنی روان و سلیس ارائه نموده و ارجاع دهیهای کتاب را تنسیق نمایند و با مراجعه به منابع دست اول، ضمن اصلاح برخی نقلقولها، تکملهها و نقدهایی نیز به صورت پاورقی بر کتاب بیافزایند.
چندی پیش نیز خبری مبنی بر ترجمه مقتل «علامه شیخ فضل علی قزوینی» که عنوان اصلی آن «الامام الحسین علیهالسلام» است، توسط این دو محقق دانشگاهی منتشر شد، این دو محقق، همچنین کتابی با عنوان «وجیزة فی علم الرجال» میرزا ابوالحسن مشکینی اردبیلی از علمای برجسته نجف در قرن گذشته - را ترجمه و تحقیق کرده و با افزودن حدود ۳۰۰ پاورقی محققانه با عنوان «پژوهشی پیرامون علم رجال» عرضه نمودهاند.
کتاب پایههای علم رجال با قیمت ۱۵,۰۰۰ تومان در مراکز زیر قابل تهیه است:
۱- خرید از طریق مراجعه حضوری به:
- فروشگاه سازمان سمت به نشانی: تهران، خیابان انقلاب، خیابان ابوریحان، شماره ۱۰۹
- فروشگاه کتاب دانشگاه امام صادق (علیهالسلام): تهران، پل مدیریت، جنب درب اصلی دانشگاه امام صادق (علیهالسلام) فروشگاه کتاب صادق.
- نمایندگی فروش در قم: (فروشگاه دارالفکر): قم، خیابان معلم، مجتمع ناشران، شماره ۳۶
۲- خرید از طریق تماس تلفنی:
- تماس تلفنی با فروشگاه سمت: ۶۶۴۰۸۱۲۰
- تماس تلفنی با فروشگاه کتاب صادق: ۸۸۳۷۰۱۴۲
۳- خرید اینترنتی؛ مراجعه به پایگاه الکترونیکی سازمان سمت به نشانی www.samt.ac.ir

گفتگوی خبرنگار مشرق با میثم مطیعی:
برای مشاهده این خبر (اینجا) کلیک کنید.
** جناب آقای مطیعی برخی شنیدهها از فعالیت علمی شما در باب ترویج فرهنگ عاشورا حکایت دارد، ظاهراً کتاب جدیدی را در دست انتشار دارید. آیا این خبر صحت دارد؟
بله. سال هاست بسیاری از مؤمنان و ارادتمندان به خاندان اهل بیت (علیهم السلام) بعد از مجالس عزاداری و در مناسبتهای مختلف در مورد مقتلی که به آن مراجعه کنند و از آن بهره ببرند، از من سؤال کرده و میکنند.
الحمدلله مورخان و علمای شیعه در این باره زحمات بسیاری کشیدهاند و مقاتل و آثار علمی در این باره کم نیست. البته هنوز هم احساس میشود ضعفهایی در این زمینه وجود دارد و شایسته است کار علمی در این باره تداوم داشته باشد.
** پژوهش و تحقیقی که شما در حال انجام آن هستید درباره کدام کتاب از علمای شیعه است؟
حقیر به همراه آقای دکتر سید مجتبی عزیزی (که از اعضاء هیات علمی دانشگاه امام صادق علیهالسلام و از دوستان فاضل و محقق من هستند)، چندین سال است جلسات منظم مباحثه علمی داریم، بعد از مشورتهای مختلف به این نتیجه رسیدیم که کتاب خوب و تحقیقی علامه شیخ فضلعلی قزوینی را که عنوان اصلی آن «الامام الحسین علیه السلام و اصحابه» است، ترجمه و تحقیق کنیم و در حاشیهی آن اگر مطلبی برای عموم مخاطبان لازم است، به صورت پاورقی به آن اشاره نماییم.
علامه شیخ فضلعلی قزوینی، متولد سال ۱۲۹۰ قمری و متوفای ۱۳۶۷ قمری از عالمان معروف قم و نجف اشرف بوده که از محضر اساتیدی، از جمله حاج میرزا حبیبالله رشتی، سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، مرحوم آخوند خراسانی و ... بهره برده است.
البته کتاب علامه قزوینی قدری تفصیلی است و چاپ عربی آن در چهار مجلد منتشر شده است. الحمدلله به توفیق الهی و با عنایت حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام، مدتی است کار ترجمه و تحقیق شروع شده و بخشهایی از کتاب ترجمه شده است. در همینجا از همه عزیزان التماس دعای خیر دارم که این توفیق ادامه یابد و گامی در خدمت به فرهنگ حسینی برداشته باشیم.
** کتاب فوق چه بخشهایی دارد و حائز چه ویژگیهایی است که به دنبال ترجمه آن هستید؟
کتاب «الامام الحسین و اصحابه» در ۴ مجلد و سه بخش نگاشته شده است که محتوای بخشهای مختلف آن به شرح زیر است:
- بخش اول: مردان حاضر در کربلا از اصحاب امام حسین (علیه السلام).
- بخش دوم: مقتل حضرت سیدالشهداء (علیه السلام).
- بخش سوم: زنان اهلبیت و سایر زنانی که در واقعه کربلا حضور داشتند.
در این کتاب به همه مردان و زنان از اصحاب امام حسین علیه السلام پرداخته شده است؛ چه آنانکه شهید شدند و چه آنانکه شهید نشدند. کتاب همچنین به مقتل شخص امام حسین (علیه السلام) نیز پرداخته و حوادثی که بر آن حضرت گذشت و منزلگاههایی که در این مسیر از آن عبور کردند را بیان کرده و خطبههای آن حضرت از هنگام خروج از مکه تا قتلگاه که در مکانهای مختلف ایراد شده را آورده است. همچنین برخی از حوادث مهم پس از حادثه کربلا را نیز بررسی کرده است.
از ویژگیهای این کتاب می توانیم به دقت نظر، گستردگی و در برداشتن مطالبی است که مورخان نقل کردهاند و همچنین نقد بسیاری از نقلها و استنتاجها آنها اشاره کنیم؛ مرحوم قزوینی تنها به بیان صرف وقایع اکتفا نکرده است و هر حادثه کوچک یا بزرگی را با دقت در جزئیات و حتی بررسی الفاظ و مشتقات آن بررسی کرده است.
** به نظر شما ترجمه و تحقیق این مجموعه چه زمانی به پایان میرسد؟
سعیمان بر این است که ان شاالله تا سال آینده بتوانیم حجم قابل توجهی از ترجمه را به پایان برسانیم.

در "دو فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات قرآن و حدیث"
عنوان مقاله: تحلیل سیره معصومان در مواجهه با اهانت کنندگان نادان و مغرض
برای مشاهده و دریافت اصل مقاله بر روی تصویر زیر کلیک کنید:
.....................................................................................................................................................................................................
برخی دیگر از مقالات علمی پژوهشی دکتر میثم مطیعی در ادامه قابل مشاهده و دریافت می باشد:
.....................................................................................................................................................................................................
عنوان مقاله: مبنای ملاکهای ترجیح اقوال رجالیون در تعارض جرح و تعدیل
برای مشاهده و دریافت اصل مقاله بر روی تصویر زیر کلیک کنید:
.....................................................................................................................................................................................................
عنوان مقاله: سیره معصومان (علیهم السلام) در مواجهه با اهانت کنندگان
برای مشاهده و دریافت اصل مقاله بر روی تصویر زیر کلیک کنید:

حج سال ۱۳۹۴ بهواقع "حج تلخ و خونین" برای زائران بیتالله الحرام بود، از حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام گرفته تا کشته شدن زائرین در مراسم رمی جمرات که به نقل از"سعید اوحدی" رئیس سازمان حج و زیارت، بیش از ۲۵۰۰ نفر کشته در این حادثه خونبار وجود دارد. آنچه در وهله اول به ذهن هر انسانی تداعی میشود، بینظمی، بیکفایتی و بیسامانی مسئولان برگزاری حج است، خاندانی که مدعی خادمالحرمین است، بهجای تمرکز بر مدیریت هرساله حج، به دنبال پرورش و حمایت مالی از جریانهای تکفیری همچون داعش است و در اوج مراسم حج، به فکر بمباران مردم بیدفاع و مظلوم یمن، ظلم به مردم بحرین و کمک تسلیحاتی به جریان معارض در سوریه است.
آنچه در ادامه میخوانید، روایت "حاج میثم مطیعی" مداح اهلبیت، از حوادث قبل و بعد از واقعه خونین خیابان ۲۰۴ در منا است؛ که به صورت تلفنی، زوایای این فاجعه را از مکه مکرمه، روایت کرده است.
بر اساس سیاست سعودیها، چادر حجاج ایرانی دوررترین مکان به رمی جمرات است
وی در ابتدا به محل قرار گرفتن خیمه حجاج ایرانی در دورترین نقطه سرزمین منا به رمی جمرات اشاره کرده و میگوید: وقتی ما از مشعرالحرام به منا رسیدیم، در چادرهای خودمان مستقر شدیم، عرف بر این است زمانی که حاجیان به منا میرسند، صبحانهای میخورند و بعد از برداشتن سنگها و اندکی آب برای رمی به سمت جمرات حرکت میکنند،
این نکته را مدنظر داشته باشید که دورترین چادرهای زائرین به جمرات، چادرهای ایرانیان است؛ یعنی در ابتدای منا و انتهای مشعر -جایی که مشعر تمام میشود و منا شروع میشود- از همان ابتدا چادرهای ایرانیها است، یعنی دورترین نقطه ممکن به جمرات نصیب ایرانیان شده است؛ که قطعاً این هم از سیاست سعودیهاست که زائران ایرانی هم بهزحمت بیشتری بیفتند و هم نتوانند با مسلمانان دیگر نقاط جهان ارتباط بگیرند.
از سوی دیگر، همسایههای ایرانیان در صحرای منا، آفریقاییهای غیر عربزبان هستند که ارتباطگیری با اینها نیز نسبت به عربزبانان، برای مردم ما سختتر است؛ بنابراین اینیک نکته که چادرهای ما با جمرات فاصله بسیار زیادی دارد و زائری که از عرفات آمده و شب عرفه در صحرای عرفات بوده و به عبادت پرداخته و در روز عرفه هم فعالیت زیادی در داشته است به صورت طبیعی خیلی خسته شده است (ضمن اینکه دعای عرفه امسال خیلی زودتر از موعد تعیین شده تمام شد چراکه گرمای هوا فوقالعاده زیاد بود و برخی زائران ما در عرفات و هنگام دعای عرفه به دلیل اوج گرما و تعریق زیاد ازحالرفته و بیهوش شدند) بعد از عرفات هم خودش را به مشعرالحرام رسانده و با پای پیاده تا منا رفته است. بعدازآن هم باید برای رساندن خود از منا به جمرات فاصله طولانی را طی کند، بنابراین حجاج نیازمند نیرو توان زیادی برای رمی جمرات هستند و طبیعی است که نیروی جسمانی زائرین در اینجا تحلیل رفته است.
حال و هوای خیابان ۲۰۴ قبل از وقوع حادثه عجیب و غریب بود
از دیگر سو، میزان جمعیت حجاج نسبت به سالهای گذشته بهطور تقریبی نصف بود، بر اساس آمار عربستان امسال دو میلیون حاجی برای حج آمدند. حقیر سال ۹۱ را نیز درک کردم که حج اکبر بود و اگر اشتباه نکنم جمعیت حدود ۴ میلیون بود. وقتی عید قربان روز جمعه باشد اصطلاحاً حج اکبر نام دارد و خیلی از سعودیها هم در موسم حج شرکت میکنند. غرض من از طرح این نکته این است که قطعاً مدیریت ۲ میلیون زائر مشقتی ندارد و جز رژیم آل سعود هیچکس در این اتفاق تلخ مقصر نیست.
بنده به همراه دوستان حدود ساعت ۷:۳۰ از چادر بیرون آمدیم، از پلهها پایین رفتیم ولی پلیس سعودی و نیروهای امنیتی سعودی اجازه ندادند از خیابانهای دیگر به سمت جمرات حرکت کنیم و با نیروهای پرتعداد خویش ما را به خیابان محل حادثه (خیابان ۲۰۴) هدایت کردند؛ و بههیچوجه اجازه ندادند که ما از سایر خیابانهای موازی با خیابان ۲۰۴ به جمرات برویم. شما اگر نقشه منا را نگاه کنید، خیابانهای موازی به سمت جمرات وجود دارد ولی مابقی خیابانها بسته بود؛ نهتنها اجازه ندادند وارد خیابانهای دیگر شویم حتی شما نمیتوانستید از داخل خیابان ۲۰۴ به داخل کوچهها یا معبرهای متصل به خیابانهای موازی دیگر بروید تا وارد خیابانهای دیگر شوید.
این خیابان از همان ابتدا وضع غیرعادی داشت. ازدحام زیاد زوار ایرانی، آفریقایی، هندی و پاکستانی و... مشهود بود، ازیکطرف راه به خیابانهای موازی بستهشده بود و از سوی دیگر، جمعیت کثیری از حجاج بر اساس راهنمایی مأموران سعودی به سمت این خیابان سرازیر میشدند. بنده به همراه چندین نفر از عزیزان ازجمله "حاجآقا مرتضی طاهری" مداح اهلبیت علیهمالسلام و چهار نفر دیگر از دوستان بعثه مقام معظم رهبری شروع به پیمودن راه کردیم. ازدحام جمعیت بسیار بالابود و بهکندی پیش میرفت و شاید بهترین تعبیر این باشد که از همان ابتدای خیابان تقریباً بهصورت مورچهای قدم برمیداشتیم.
ما مسیر را با این سختی شروع کردیم هنگامیکه به نیمهراه رسیدیم، کمکم همه بیحال و کلافه شدیم، با اینکه اوایل صبح بود ولی دمای هوا فوقالعاده بالابود و طبیعتاً آبی که به همراه خود آورده بودیم تمام شد؛ بهجایی رسیدیم که جمعیت میایستاد و حرکت نمیکرد. آنقدر حالمان بد شد که یکی از دوستان پیشنهاد داد به سمت چپ برویم. بهسختی جمعیت را شکافته و با اینکه تمام راههای خروجی سمت چپ را بسته بودند ما یک روزنه خروجی پیدا کردیم و خلاص شدیم، وارد خیابان موازی خیابان ۲۰۴ شدیم. به حدی این خیابان خلوت بود که بدون هیچ مزاحمت و ازدحامی توقف کردیم و حتی یکی از دوستان همان جا نذر امام جواد علیهالسلام کردند و برای بقیه دوستان آبمیوه خریدند، توان ازدسترفته را به دست آوردیم و از این خیابان راحت و بهسرعت و بدون هیچگونه مزاحمتی به سمت جمرات حرکت کردیم، رفتیم و رمی شیطان کرده و برگشتیم.در واقع این وضعیت قبل از حادثه است، جمعیتی متراکم در خیابانی که انتهایش تنگ بود و بهصورت مداوم جمعیت به آن تزریق میشد و مأموران سعودی هیچ تدبیری برای بستن خیابان از ابتدا و یا باز کردن انتهای مسیر نداشتند. تا اینجا شرایطی بود که ما با اینکه اتفاق اصلی را درک نکردیم از وضعیت آنجا دیدیم.
پلیس سعودی جمعیت را به سمت مخالف خیابان ۲۰۴ هل میداده است
محور بعدی که میخواهم در مورد آن صحبت کنم، درواقع برخی نکاتی است که دوستانی که در بطن حادثه بودند، برای ما نقل کردند. یکی از دوستان موضوع بسیار عجیبی را تعریف میکرد، ایشان میگفت: وقتی انتهای خیابان ۲۰۴ بودم(جایی که محل اصلی حادثه بوده)، سعودیها ماشینی در خروجی جمرات قرار داده بودند تا حجاج نتوانند بهراحتی از خیابان به سمت جمرات، خارج شوند؛یعنی بسته بودن غیرطبیعی راه کاملاً برای افرادی که در آن وضعیت گرفتارشده بودند مشهود بود. ایندوست ما درباره اقدام پلیس در قبال بیحال شدن و روی هم افتادن حجاج میگفت: وقتیکه مردم بیحال شدند و آرامآرام میافتادند، پلیس به صورت دستهجمعی جلو میآمده و بهجای اینکه مردم را راهنمایی کند و از این معرکه خلاص کند و مصدومین را از زیر دستوپا نجات دهد، فریاد میزده است: «وراء»، «وراء» یعنی بروید عقب؛ این بدان معنا است که پلیسهای زیادی آمدهاند که مردم را به سمت عقب برانند و این خودش ماجرا را تشدید کرده است. از ابتدای خیابان هم جمعیت در حال اضافه شدن است و از اینطرف پلیس میگوید به عقب بروید. پر واضح است که بسیاری از این جمعیت در این حالت پرس شده است، بخشی بر اثر بیحالی و گرما روی زمین افتادند و بخشی بر اثر فشار و اقدام نا بهجای پلیس از بین رفتهاند. شما یک قیف را تصور کنید، این جمعیت اینطور کشیده شده پایین و اینها همینطور روی یکدیگر قرار گرفتند.
این مسئله را هم بگویم که همین الآن سعودیها در تلویزیونهایشان ادعا میکنند که یک گروهی از روبرو میآمدند و به دلیل حرکت در خلاف جهت این اتفاق پیشآمده است که این حرف قطعاً نادرست است. این را هم بدانید که این چند روز سعودیها با فرافکنی بهشدت علیه جمهوری اسلامی ایران در حال تبلیغات هستند و بهشدت ایران را در رسانههایشان متهم و تخریب میکنند.البته این رویه همیشگی آنها بوده ولی بعد از حادثه منا بهشدت اوج گرفته است.
سعودیها از حجاج بیرمق فقط فیلمبرداری کردند و هیچ کمکی نکردند
برخی دیگر از دوستانی که در وسط حادثه بودند و همکار ما در بعثه مقام معظم رهبری هستند تعریف میکردند که بارها بالگردها از بالای سر حجاج زخمی و بیرمق عبور کردند و مردم به یکدیگر امیدواری میدادند که بالگردها برای کمک برمیگردند اما ساعتها هیچ اقدامی انجام نشده است و از سوی دیگر،دوربینهای مداربسته مدام در حال ضبط حوادث بودند و حتی بالای چادرهای اطراف خیابان ۲۰۴، تصویربرداران با اینکه میدیدند مردم در حال جان دادن هستند در حال فیلمبرداری از این حادثه دلخراش بودند. این یعنی همه نظارهگر بودند و هیچکس نیامده به این وضعیت سامانی بدهد.
هیچکس در آن شرایط برای حجاج بیحال اقدامی انجام نداده است و یکی از دردناکترین مسائل مربوط به این اتفاق این است که دو طرف این خیابان چادرهای برخی کشورهاست. قطعاً کشورهایی که چادرهایشان نزدیک محل حادثه بوده است، جز معدودی از آنها دیگران به وظیفه انسانی و اسلامی خود عمل نکردهاند. اگر درهای چادرهای خود را باز میکردند این جمعیت میتوانست از راهها فرعی خود را به خیابانهای موازی برساند؛ اما از ترس اینکه این جمعیت به چادرشان هجوم نیاورد درب مجموعههای خود را بسته بودند.
بسیاری از حجاج از تشنگی و عظش جان دادند/ سعودیها از آب هم مضایقه کردند
این حجاج بیرمق، وحشتزده، گرمازده و تشنه، تقاضای آب میکردند ولی سعودیها از آب هم مضایقه کردند؛ این را بدانید که خیلی از حجاج و عزیزان قربانی، از تشنگی جان خود را از دست دادند. حرارت بسیار بالا، آنهم زائری که عرض شد از عرفات و مشعر آمده و انرژی زیادی از او گرفته شده است.
گفتنیهای مربوط به این حادثه و قساوت سعودیها مثنوی هفتاد من کاغذ است و به نظر حقیر هر چه سریعتر باید مستند شود تا برای قضاوت آیندگان در تاریخ بماند. من شخصاً از منابع موثق در بعثه شنیدم که یکی از مجروحین که خود پزشک بوده تعریف کرده که پلیس سعودی هنگامیکه متوجه شده این مجروح ایرانی است، پایش را با پوتین روی خرخره این عزیز گذاشته است تا این بنده خدا از نفس بیفتد و بمیرد.
یک روحانی از کاروان اهل سنت در مجروحین هست که گفته من نیمهجان بودم، اما من را گذاشتند داخل این کاورهای نگهداری حمل میت و زیپش را کشیدند، یکی از اینها گفت که این زنده است اما دیگری گفته که این شخص ایرانی است رهایش کن تا بمیرد. تا بالاخره خدا کمک کرده و نجات پیدا کرده است.
شک نکنید که بخش زیادی از مجروحین به دلیل تشنگی و به دلیل کمتوانی از دنیا رفتند و اگر بهموقع به حجاج امدادرسانی میشد، خیلی از این افراد زنده میماندند. به نیروهای ایرانی هم بههیچوجه اجازه امدادرسانی داده نمیشد که بعداً اشاره خواهم کرد.
این حاجیان مظلوم ساعتها در کشوقوس و کشتی گرفتن بودند؛ یک کشتیگیر وقتی سه دقیقه کشتی میگیرد، چه حالی پیدا میکند؟ حالا شما فرض کنید مثلاً دو ساعت طرف دارد بهطور مداوم میجنگند، هلش میدهند و جمعیت در آن گرما و کمرمقی عقب و جلو میشود آنهم در شرایط نبودن آب. بعد اینها رویهم افتادهاند و اگر کسی در این شرایط بیحال بشود و بیفتد کار تمام است. بههرحال در تقصیرکاری سعودیها و بیکفایتی آنها در اینکه نتوانستند یک خیابان را مدیریت کنند، شکی نیست. حال دلیل اصلی این اقدام ظالمانه از سوی آنان چه بوده من اظهارنظری نمیکنم چون شایعات زیادی اینجا مطرح است.
بخش بعدی عرایض من، درباره مشاهداتی است که خودم بعد از حادثه داشتهام. وقتی ما بعد از رمی جمرات به چادر خودمان برگشتیم قربانی را انجام دادیم و بعد از حلق یا تقصیر از احرام بیرون آمدیم آرامآرام خبرهایی آمد که چند نفر در راه کشته شدند و فضا ملتهب شد، بعد از نماز عصر در بعثه مقام معظم رهبری رفتهرفته ستادهای امداد تشکیل شد و گروهگروه از عزیزان بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت، تجهیز میشدند با یک کاور و کلاه بهعنوان امدادگر اعزام میشدند به محل حادثه؛ و ما بعد از حادثه دو مرحله با تعدادی از دوستان بعثه مقام معظم رهبری با لباس امداد به محل حادثه اعزام شدیم.
سعودیها اجازه عکس برداری از جنازهها را نمیدادند
این نکته را خوب دقت داشته باشید: ما با گروههای متعددی رفتیم داخل خیابان ۲۰۴، صف پلیس سعودی که دستها را به هم حلقه کرده بودند، بههیچوجه نمیگذاشتند ما داخل بشویم؛ هرکدام از دوستان سایر گروهها ما را میدیدند میگفتند برگردید بههیچوجه اجازه ورود نمیدهند. ما تا جایی رفتیم که فقط چهارتا جنازه کنار خیابان بود، سه جنازه مربوط به حجاج ایرانی بود که دوستان از کارت زائر شهید و چهره، عکس گرفتند و برگشتیم. اگر اجازه داشتیم برویم داخل چهبسا عدهای هنوز زنده بودند؛ و اگر دوستانی که قبل از ما اعزام شدند اجازه ورود میداشتند قطعاً از تعداد شهدا کاسته میشد.
مرحله بعدی ما دوباره اعزام شدیم به محل حادثه که اینجا خیلی اتفاقات عجیبی افتاد، سعودیها مجدداً اجازه ندادند که برویم. حالا اینجا ساعت ۶ بعدازظهر است و حجم بسیار زیادی جنازه روی زمین. سرعت امدادرسانی بسیار کند و فشل؛ ما با یک ترفندی از داخل خیمه مصریها، خودمان را انداختیم وسط جایی که جنازهها روی زمین بود.
صحنه خیلی غمناکی بود، حجم وسعی از جنازهها روی یکدیگر قرارگرفته بود، یک عده از جنازهها حولههای احرامشان را رویشان کشیده بودند. دسته بعدی از جنازهها هنوز درهم بودند و از هم جدا نشده بودند، من نمیتوانم بگویم چقدر جنازه دیدم. به بدترین شکل ممکن اجساد این مهاجران الی الله روی هم انباشتهشده بود.
مأموران سعودی بالای سر جنازهها، شوخی میکردند و سیگار میکشیدند
اولاً به کسی اجازه نمیداند که از هیچ صحنهای عکس بگیرد؛ یعنی اگر شما میخواستید عکس بگیرید، دوربین و تلفن همراه را بلافاصله میگرفتند که همین اتفاق برای برخی از دوستان افتاد و تلفن همراهشان را ضبط کردند.
نکته دردناک دیگر که من شاهد بودم این بود که اگر اغراق نکنم به ازای هر جنازه روی زمین شاید سه نیروی سعودی آنجا ایستاده بود. میخندیدند، با هم راه میرفتند، شوخی میکردند و سیگار میکشیدند و انگار که این بدنهای روی زمین افتاده انسان نیستند، دریغ از یکلحظه کمک، فقط یک سری کارگرهای با لباسهای قرمز رنگ مشغول کار بودند. البته کار بسیار کند پیش میرفت. ما و دوستان در این شرایط در چادرهای اطراف محل حادثه دنبال مجروحین بودیم؛ یعنی احتمال میدادیم که افرادی زنده باشند و درون این چادرها رفته باشند. چون بدنهایی که روی زمین بودند همه به شهادت رسیده بودند و دیگرکسی زنده نبود. تخلیه جنازهها با کندی صورت میگرفت و تریلرهای انباشته از جنازه صحنه را ترک میکردند.
یک نکته وجود دارد که باید عزیزان به آن توجه کنند و آن این است که سعودیها در این سرزمین مقدس که محل نزول وحی و قدمگاه انبیاء و رسول خدا و معصومین علیهمالسلام است، قدرت مدیریت نظافت شهری را هم ندارند؛ یعنی مشاعر مقدسه عرفات، مشعر و منا، به یک زبالهدان بزرگ تبدیل میَشود. شما اگر این روزها به شهر مکه بیایید، کنار خیابانها پر از زباله است که منشأ بسیاری از بیماریهاست. از دولتی که خودش را خادم حرمین شریفین میداند اما مدیریت زبالههای شهری را نمیتواند انجام بدهد، شما انتظار دارید جنازهها و اجساد مطهر شهدا را زود جمعآوری کنند یا به حال محرومان رسیدگی کنند؟
من عذرخواهی میکنم از طرح این نکته که این بدنهای مطهر با زبالهها با هم بودند. این اجساد مطهر در کنار حجم انبوهی از زبالههای متعفن روی زمین افتاده بودند.
این شهدای مظلوم همه برای خود ستارگانی بودند؛ اما در بین اینها تکستارگانی فروزان داشتیم که در این نظام اسلامی بالنده شده بودند و به ثمر نشسته بودند. افراد صدیق و خدومی که ثلمه از دست دادن آنان به این راحتیها پر نخواهد شد؛ و خدمات آنان به اسلام و انقلاب هیچگاه از ذاکره ملت رشید ما پاک نمیشود. ملت ایران بعدها این عزیزان را بیشتر خواهد شناخت.
من در انتها فقط به چند نکته اشاره میکنم؛
یکی درباره بازار شایعاتی است که در داخل کشور شکلگرفته و متأسفانه یکی از دردهایی که من خودم تجربه کردم مربوط به همین شایعات بود، هنگامیکه وسط جنازهها بودیم من واقعاً حالم بد شده بود، آنقدر حادثه فجیع بود که دستوپایم سست شد و حیرت کردم. گوشهای نشستم. بعد از مدتی که به حال آمدم گوشی همراهم را نگاه کردم و در کمال ناباوری خبر فوت خودم را دریافت کردم. حجم انبوهی از پیامها و ابراز نگرانیها را مشاهده کردم. عدهای با بیتقوایی خبر فوت حقیر را در فضای مجازی منتشر کرده بودند و این عمل جز بیتقوایی چیز دیگری نیست. مدتی است مد شده به این قبیل کارها بداخلاقی میگویند درحالیکه جز بیتقوایی چیز دیگری نیست. من واقعاً همانجا تأسف خوردم که چرا عدهای نادانسته و یا از روی غرض اینگونه کارها را مرتکب میشوند. لذا خواهش میکنم در این مسئله اینقدر به حاشیهها و شایعات دامن زده نشود. به حال عزیزانی فکر کنیم که پاره تنشان هنوز مفقود است و ممکن است با خبرهای غلط ما آزار ببیند.
نکته پایانی اینکه مواظب باشیم گروهی یا جریانی به دنبال تضعیف فریضه حج هستند و هر اتفاقی میافتد، اینها فقط در راه تضعیف و تعطیل واجبات و فرایض الهی قدم برمیدارند که مردم متدین و فهمیده و انقلابی ایران باید با آنها مقابله کنند و در این زمینه هوشیار باشند.

نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، عرضه کننده اثری مشترک از دکتر میثم مطیعی و دکتر سید مجتبی عزیزی
دو تن از اساتید دانشگاه امام صادق "علیه السلام" است که کتاب «وجیزة فی علم الرجال» میرزا ابوالحسن مشکینی اردبیلی
- از علمای برجسته نجف در قرن گذشته - را ترجمه و تحقیق کرده و با افزودن حدود ۳۰۰ پاورقی محققانه
با عنوان «پژوهشی پیرامون علم رجال» عرضه نموده اند.
این اثر توسط انتشارات دانشگاه امام صادق "علیه السلام" به زیور طبع آراسته شده و در بخش ناشران دانشگاهی
نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، در شهر آفتاب، سالن ۱۰۶ دانشگاهی، غرفه ۱۱۸ عرضه شده است.

در آستانه فرارسیدن ماه استغفار و بندگی، ماه "رجب المرجب" و ایام معنوی اعتکاف،
مجموعه صوتی و نفیس "مناجات خمس عشر" امام زین العابدین (علیه السلام) منتشر گردید.
این لوح فشرده که توسط موسسه بی نشان تهیه شده است، حاوی فایل های صوتی مناجات های پانزده گانه امام سجاد (علیه السلام)
با نوای حاج میثم مطیعی بوده که از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ در هیئت شهدای گمنام و میثاق با شهدای دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
اجرا شده است.
برای تهیه این محصول میتوانید از سه طریق ذیل اقدام نمایید:
۱. محل برگزاری مراسم هیأت شهدای گمنام: میدان منیریه/ خیابان فرهنگ/ حسینیه شهدای قهرود (شب های جمعه / از نماز مغرب و عشاء)
۲. محل برگزاری مراسم هیأت میثاق با شهداء : بزرگراه چمران/ پل مدیریت/ دانشگاه امام صادق (ع) - (یکشنبه شب ها/ از نماز مغرب و عشا)
۳. فروشگاه نورالزهرا "س": میدان انقلاب/ خیابان کارگرجنوبی/ پاساژ مهستان (طبقه دوم)
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

در ادامه انتشار مجموعه لوح های فشرده صوتی مؤسسه بی نشان منتشر شد:
« مجلس کامل دهه اول محرم الحرام ۱۴۳۶ »
این لوح فشرده حاوی فایل های صوتی مداحی با نوای حاج میثم مطیعی بوده که در شب های
دهه اول ماه محرم سال ۱۳۹۳ در هیئات میثاق با شهدای بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (علیه السلام) اجرا شده است.
محتوای این سی دی، به صورت شب به شب (کامل و مجزا) و با عناوین (روضه، مقتل، زمینه، واحد، واحد تند، دودمه، نوا، شور، نجوا با امام زمان)
تولید شده است.
لازم به ذکر است که مجموعه صوتی محرم سال های ۸۶ تا ۹۲ نیز به صورت تفکیک شده قبلا توسط همین مؤسسه تولید و عرضه شده است.
برای تهیه این محصول میتوانید از سه طریق ذیل اقدام نمایید:
۱. محل برگزاری مراسم هیأت شهدای گمنام: میدان منیریه/ خیابان فرهنگ/ حسینیه شهدای قهرود (شب های جمعه / از نماز مغرب و عشاء)
۲. محل برگزاری مراسم هیأت میثاق با شهداء : بزرگراه چمران/ پل مدیریت/ دانشگاه امام صادق (ع) - (یکشنبه شب ها/ از نماز مغرب و عشا)
۳. فروشگاه نورالزهرا "س": میدان انقلاب/ خیابان کارگرجنوبی/ پاساژ مهستان (طبقه دوم)
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

در آستانه نزدیک شدن به ایام عزاداری آل الله، ماه پیروزی خون بر شمشیر، گلچین صوتی مداحی با موضوع "دهه اول محرم ۱۳۹۲"
توسط موسسه بی نشان منتشر گردید. این لوح فشرده حاوی فایل های صوتی مداحی با نوای حاج میثم مطیعی بوده که در
دهه اول ماه محرم الحرام ۱۴۳۴ در هیئات میثاق با شهدای بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (علیه السلام) اجرا شده است.
محتوای این سی دی، به صورت شب به شب (کامل و مجزا) و با عناوین (روضه، مقتل، زمینه، واحد، واحد تند، دودمه، نوا، شور، نجوا با امام زمان)
تولید شده و انشاء الله مجموعه محرم سال های ۸۶ تا ۹۱ نیز به زودی (تا اول محرم) عرضه خواهد شد.
برای تهیه این محصول میتوانید از سه طریق ذیل اقدام نمایید:
۱. محل برگزاری مراسم هیأت شهدای گمنام: میدان منیریه/ خیابان فرهنگ/ حسینیه شهدای قهرود (شب های جمعه / از نماز مغرب و عشاء)
۲. محل برگزاری مراسم هیأت میثاق با شهداء : بزرگراه چمران/ پل مدیریت/ دانشگاه امام صادق (ع) - (یکشنبه شب ها/ از نماز مغرب و عشا)
۳. فروشگاه نورالزهرا "س": میدان انقلاب/ خیابان کارگرجنوبی/ پاساژ مهستان (طبقه دوم)
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

همزمان با آغاز هفته دفاع مقدس، گلچین صوتی مداحی با موضوع "شهدا و دفاع مقدس" منتشر گردید.
این لوح فشرده که توسط موسسه بی نشان تهیه شده است؛ حاوی فایل های صوتی مداحی با نوای حاج میثم مطیعی بوده که
از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۳ در رثای شهیدان والامقام و یاد و خاطراه هشت سال دفاع مقدس، در هیئات مختلف اجرا شده است.
برای تهیه این محصولات میتوانید از دو طریق ذیل اقدام نمایید:
۱. محل برگزاری مراسم هیأت شهدای گمنام: میدان منیریه/ خیابان فرهنگ/ حسینیه شهدای قهرود (شب های جمعه / از نماز مغرب و عشاء)
۲. فروشگاه نورالزهرا "س": میدان انقلاب/ خیابان کارگرجنوبی/ پاساژ مهستان (طبقه دوم)
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

در ادامه انتشار مجموعه لوح های فشرده صوتی بی نشان،
به مناسبت ایام ماه مبارک رمضان، لوح فشرده "شب های قدر مسجد جامع بازار تهران" منتشر گردید.
این لوح فشرده حاوی مجموعه دعاهای جوشن کبیر سال های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۱ می باشد که در لیالی قدر و در محضر استاد اخلاق،
حضرت آیت الله العظمی حاج آقا مجتبی تهرانی (ره) (مسجد جامع بازار تهران) با نوای حاج میثم مطیعی برگزار گردیده است.
برای تهیه این محصولات میتوانید از دو طریق ذیل اقدام نمایید:
۱. محل برگزاری مراسم هیأت شهدای گمنام: میدان منیریه/ خیابان فرهنگ/ حسینیه شهدای قهرود (شب های جمعه / از نماز مغرب و عشاء)
۲. فروشگاه نورالزهرا "س": میدان انقلاب/ خیابان کارگرجنوبی/ پاساژ مهستان (طبقه دوم)
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

لوح فشرده " نجوا با امام زمان (عج)" دومین محصول تولیدی میباشد که شامل گلچینی از نجواهای عاشقانه با امام عصر (عج) است؛ که در
جلسات مختلف هیئت شهدای گمنام و میثاق با شهدا دانشگاه امام صادق (ع)، شرحی از دلتنگی محبین به وجود مقدس ایشان را حکایت کرده
است. برای تهیه این محصولات میتوانید از دو طریق ذیل اقدام نمایید:
۱. محل برگزاری مراسم هیأت شهدای گمنام: میدان منیریه/ خیابان فرهنگ/ حسینیه شهدای قهرود (شب های جمعه / از نماز مغرب و عشاء)
۲. فروشگاه نورالزهرا "س": میدان انقلاب/ خیابان کارگرجنوبی/ پاساژ مهستان (طبقه دوم)
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

بنا به درخواست شما عزیزان مجموعه مداحیها و ادعیه حاج میثم مطیعی با موضوعات مختلف، در حال تولید و عرضه می باشد.
اولین محصول، لوح فشرده "فصل بندگی" است که شامل فرازهایی از ادعیه مخصوص ماه رجب، دعای ام داوود، مناجات شعبانیه، دعای وداع
با ماه شعبان و دعای ابوحمزه ثمالی میباشد؛ که در سال های ۹۱ ، ۹۲ و ۹۳ توسط حاج میثم مطیعی در مراسمات مختلف قرائت شده است.
در حال حاضر این محصول در جلسات هفتگی هیأت شهدای گمنام (حسینیه شهدای قهرود / شب های جمعه) عرضه میگردد و می توانید
با مراجعه حضوری آن را تهیه نمایید.
تلفن مرکز پخش: ۰۹۲۰۳۹۰۱۲۸۱ مرکز آفرینش های آئینی (بی نشان)

بسم الله الرحمن الرحیم
«هیئت ها نمی توانند سکولار باشند؛ ما هیئت امام حسین سکولار نداریم! هرکس علاقهمند به امام حسین (ع) است، علاقهمند به اسلام سیاسى است، اسلام مجاهده است، اسلام مقاتله است، اسلام خون دادن است، اسلام جان دادن است؛ معناى اعتقاد به امام حسین این است. اینکه آدم در یک مجلس روضه یا هیئت عزادارى مراقب باشد که مبادا وارد مباحث اسلام سیاسى بشود، این غلط است. فکر انقلاب، فکر اسلام، خطّ مبارکى که امام (رضوان الله علیه) در این مملکت ترسیم کردند و باقى گذاشتند، اینها بایستى در مجموعهها و مانند اینها حضور داشته باشد.
چقدر خوب است که در این نوحهخوانىها مضامین اسلامى، مضامین انقلابى، مضامین قرآنى گنجانده بشود؛ یک وقت هست که سینه می زنند و صد بار با تعبیرات مختلف مثلاً می گویند «حسین واى»، خب این یک کارى است امّا هیچ فایدهاى ندارد و هیچ چیزى از «حسین واى» انسان نمی فهمد و یاد نمیگیرد. یک وقت هست که شما در همین مطلبى که [عزادار] تکرار می کند و حرفى که [با آن] سینه میزند، با زبان نوحه و با زبان شعر، یک مسئلهى روز، یک مسئلهى انقلابى، یک مسئلهى اسلامى، یک معرفت قرآنى را میگنجانید؛ او وقتى تکرار میکند، در ذهن او ملکه میشود؛ این خیلى با ارزش است، کارى است که هیچکس دیگر غیر از شما نمی تواند این کار را بکند؛ یعنى هیچ رسانهاى واقعاً قادر نیست که اینجور معارف الهى را با جسم و جان و فکر و روح و احساس و عقل و مانند اینها آمیخته کند. لذا کار، کار مهمّى است؛ کار بزرگى است و امیدواریم که انشاءالله خداى متعال به شما توفیق بدهد و شما را مأجور بدارد که بتوانید به بهترین وجهى انشاءالله این کار را پیش ببرید».
آنچه خواندید بخشی از بیانات مقام معظم رهبری (مدّ ظله العالی) در جمع هیئات مذهبی است. همه ما هیئتی ها می دانیم که در برهه حساس کنونی از تاریخ اسلام و انقلاب، هیئات مذهبی در صورت عملکرد صحیح، شناسایی دقیق اهداف و برنامه ریزی عالمانه جهت نیل به مقاصد عالی، می توانند به نتایج مطلوبی در تربیت دینی جامعه دست پیدا کنند. هیئات مذهبی نقش بسیار تاثیر گذاری در شکل دهی فرهنگ عمومی جامعه و به خصوص تربیت نسل جوان دارند.
چند سالی است در کنار اقدامات سودمند و اثر بخش سایر ذاکران حسینی، الگوی جدید و تا حدی متفاوت توسط دکتر میثم مطیعی در عزاداری ارائه شده که مورد توجه علما و فرهیختگان خصوصا رهبر فرزانه انقلاب قرار گرفته است. اداره هیأت بر اساس اصل مهم معرفت افزایی دینی و تعمیق باورهای مذهبی، تاکید بر مقتل خوانی و ارائه روضه ها بر اساس منابع معتبر و مستند، حفظ سنت های گذشتگان در عزاداری و تلفیق آن با نوآوری های غیر منفی، بهره مندی از اشعار فاخر، چه به لحاظ زبان و قوت شعری و چه برخورداری از مضامین روز و اسلام سیاسی، دوری از آسیب ها و انحرافات در عزاداری اهل بیت علیهم السلام، انتخاب سبک ها و ملودی های متناسب با جلسات مدح و مرثیه اهل بیت علیهم السلام، تاکید بر فرهنگ مناجات خوانی و توجه به مضامین ادعیه صحیفه سجادیه و... از ویژگی های جلساتی است که حاج میثم مطیعی آنها را اداره می کند.
این روش مداحی که برخواسته از آرمان های انقلاب اسلامی است در مقابل حوادث روز داخلی و بین المللی ساکت نبوده و پاسخ عالمانه و عکس العمل را به جای موضع گیری های دفعی و مقطعی در قالب شعر و روضه برگزیده است. نقش پر رنگ این سبک مداحی در فتنه سال ۸۸ به خوبی مشهود بود. بیش از ۷ سال است که شاعران برجسته ای چون دکتر محمد مهدی سیار برنده کتاب سال جمهوری اسلامی در بخش شعر و میلاد عرفان پور رباعی سرای جوان حاج میثم مطیعی را در این راه یاری می دهند.
آنچه در مجموعه " کوچه آه " جمع آوری شده است مجموعه اشعار و مقاتل ارائه شده در فاطمیه دوم سال ۹۲ است که توسط دکتر میثم مطیعی در هیات شهدای گمنام ارائه شده است.
از ویژگی های این مجموعه، ارائه متن مستند مقاتل و روضه ها جهت استفاده مداحان عزیز به منظور ترویج سبک مقتل خوانی است. ضمن اینکه متن مستند مقاتل، جهت سهولت در استفاده اعراب و ترجمه شده و منبع هر روضه نیز به نحو دقیق معرفی گردیده است. امید است با انتشار این مجوعه گامی در جهت ترویج فرهنگ مقتل خوانی در جلسات عزادرای و همچنین توجه بیشتر به منویات مقام معظم رهبری پیرامون مداحی برداشته شود.
ان شاءالله به زودی متن مستند مقاتل و اشعار فاطمیه ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱ و همچنین محرم ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.
موسسه آفرینش های هنری و دینی بی نشان
در صورت تمایل به دریافت فایل متنی (PDF) کتاب "کوچه آه" اینجا کلیک نمایید.